Helluntaiherätyksen historia

Helluntaiherätyksen historia pähkinänkuoressa

Niin sanottu helluntaikokemus, Pyhällä Hengellä täyttyminen, kielilläpuhuminen ja armolahjojen esiintyminen sai aikaan sen hengellisen liikehdinnän, mistä tämän vuosisadan alussa alkoi muotoutua nykyinen helluntaiherätys. Sen kasvu on ollut 1900-luvun kirkkohistorian erityisilmiö. 

Liike alkoi vuonna 1901 Yhdysvalloissa. Vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä se levisi ympäri maailman. Vuonna 1958 helluntailaisia laskettiin olevan 8.5 miljoonaa, vuonna 2000 jo yli 500 miljoonaa. Helluntaiherätyksestä on muodostunut protestanttisuuden valtauoma. 
 
Suomeen helluntailiike rantautui 1911 norjalaisen metodistipastori Barratin mukana. Ensimmäinen seurakunta perustettiin Helsinkiin muutaman vuoden päästä, ja alkoi voimallinen laajeneminen koko suomeen.
 
Suomessa helluntaiherätys on maallikkoliike, johon nykyisin kuuluu noin 250 seurakuntaa ja noin 45.000 jäsentä. Vaikka helluntaiseurakunnilla ei ole virallista johtajaa eikä vuosikymmeniin virallista katto-organisaatiota, niin silti herätysliike on hyvin yhtenäinen. 
 
Kansainvälisesti Suomen helluntailaiset tunnetaan laajamittaisesta lähetystyöstä. On laskettu, että noin joka sadas helluntailainen on pidempiaikaisessa lähetystyössä, ja huomattavasti useampi käy lyhytaikaisissa aktioissa.